Rotterdam, zondag 8 november 2020
De moord op de Franse leraar Samuel Paty kort geleden, en alle maatregelen van de Franse overheid naar aanleiding daarvan hebben in korte tijd veel emoties op geroepen, niet alleen in Frankrijk ook daar buiten. Ons land en ook onze stad worden daarbij niet ontzien. Ook bij ons blijken onderlinge banden tussen mensen met verschillende culturele en religieuze wortels kwetsbaar. Misverstanden, onbegrip en onwil echt naar elkaar te luisteren met daarbij de schaalvergroting van al die emoties door gebruik van sociale media, laten maar zo de vlam in de pan vliegen. Leerlingen en leraren van het Emmauscollege in onze stad weten inmiddels hoe dat werkt. Een van hun leraren heeft zich verborgen voor wat hij vreest dat met hem zou kunnen gebeuren.
Rotterdam heeft een lange traditie van samenwerken tussen kerken, synagogen, moskeeën en andere gebedshuizen. We kennen elkaar, er zijn op veel plekken in de stad vormen van uitwisseling en soms ook samenwerking. Als het nodig is weten we elkaar te bereiken.
Twee sprekende voorbeelden: een paar jaar geleden, toen angst de moslimgemeenschap binnensloop na een aanslag op een moskee in Canada, heeft een grote groep kerkmensen, joden en anders denkenden op een vrijdag tijdens het gebed uur een levend kordon gemaakt rond de Essalam-moskee. Niemand zou een hand mogen uitsteken naar de bidders in dit huis. (Zie foto.)
Een ander, recent voorbeeld, is het onderzoek naar de kapitaalwaarde van vrijwilligerswerk door mensen met een religieuze of levensbeschouwelijke oorsprong. Het rapport hierover wordt binnenkort aangeboden in de Burgerzaal van het Stadhuis.
Kortom: we kennen elkaar in deze stad, we zijn in de eerste plaats Rotterdammers en laten ons niet tegen elkaar op hitsen. Daar hoort dan ook de bereidheid bij elkaar te ontmoeten en te leren kennen in het eigene van ieders traditie. En te ervaren wat vrijheid voor deze, en gebondenheid voor gene betekent.
Om die reden roepen we op tot onderlinge ontmoeting en het opschorten van al te snelle beoordelingen. En bevelen aan om terughoudend te zijn in het omgaan en luisteren naar de sociale media.
Namens het Convent van Kerken: ds. Bert Kuipers, voorzitter, Ds. Bert Davelaar, secretaris en Rabbijn Albert Ringer, lid
Namens het Spior (Stichting Platform Islamitische organisatie: Mohamed Bouimj