Monica, Amal, Sabah

Wat als je in een nieuw land een nieuwe start wilt maken, maar je zit vast in een AZC, ver weg van de samenleving? Dit is de dagelijkse realiteit van veel vluchtelingen, die zelfs nadat ze een verblijfsvergunning hebben gekregen vaak nog lang moeten wachten op een eigen huis.

Heeft u een kamer over?

Takecarebnb gelooft dat je dat wachten beter kunt doen bij Nederlanders thuis, want daar leer je in een prettige veilige omgeving sneller en meer over de taal en Nederlandse gewoonten. Zo wordt de stap naar een nieuw leven makkelijker gezet, bouw je een sociaal netwerk op en voel je je weer een beetje thuis. Daarom matchen zij vluchtelingen met verblijfsstatus met Nederlandse gastgezinnen, om voor maximaal drie maanden samen te wonen.

Mohammed (24, gevlucht uit Syrië): ‘Ik verveelde me heel erg in het AZC. Er is niets doen, en je komt er eigenlijk niet met Nederland in aanraking. Het is alsof ik daar stil stond. Bij mijn gastgezin voelde ik me op mijn gemak, ik leerde iedere dag nieuwe Nederlandse woorden, maar ook hoe mensen met elkaar omgaan. En ik heb veel nieuwe mensen leren kennen via mijn Nederlandse familie. Ik voelde me daardoor steeds meer thuis. Ik mis mijn land en familie nog wel, maar ik kan nu weer vooruit, verder met mijn leven.’

Zou u een gastgezin willen worden, meld u zich dan aan via deze link, of stuur een e-mail als u nog vragen heeft.

Voor meer informatie of ervaringen van anderen: kijk op de website.