Volop in het nieuws: Het Armeense gezin Tamrazyan dat in Den Haag in een kerk onderdak heeft gevonden om zo uitzetting naar Armenië te voorkomen. Een estafettekerkdienst houdt de IND buiten de deur. De Haagse kerk(en) zoeken hulp om deze estafettedienst vol te kunnen houden. Voorgangers uit de (wijde) omgeving zijn welkom om een aandeel te hebben in de estafette­kerkdienst. Behalve voorgangers worden ook kerkgangers van harte uitgenodigd om een tijdlang bij de dienst aanwezig te zijn.
Inmiddels zijn ook Rotterdamse voorgangers en Rotterdamse kerkgangers naar de estafettedienst afgereisd.

Uit dagblad Trouw:

Theo Hettema, voorzitter van de algemene kerkenraad van de protestantse kerk in Den Haag zegt:
“Als kerk respecteren we regelgeving en rechterlijke uitspraken, maar hier worden kinderen de dupe van een niet-werkend kinderpardon. Niet alleen deze drie, maar zo’n 400 kinderen door heel Nederland.” Vrijdagmiddag 26 oktober begon Hettema de estafette-kerkdienst met een preek over Psalm 121. “Het was een mooie viering met vijftien mensen, en anderen nemen het nu over.” De familie blijft de hele tijd in de kerk. Hoe lang de dienst gaat duren weet niemand.

Van de website kerkindenhaag.nl:

Oproep van de voorzitter van de protestantse diaconie van Den Haag:
Sinds vrijdagmiddag (26 oktober) verblijft het Armeense gezin Tamrazyan, dat eerder in de Gereformeerde kerk in Katwijk onderdak vond, in buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag waar hen kerkasiel wordt geboden. In nauw overleg hebben PGG, Diaconie en Stek daartoe besloten. In bijgaand persbericht, dat vanmiddag is uitgegaan, word een nadere toelichting gegeven. Het persbericht is ook via de AK verspreid en staat op www.protestantsegemeentedenhaag.nl.

De kerkdienst vindt plaats in buurt-en-kerkhuis Bethel. Iedereen is van harte uitgenodigd om daar het gebed en de kerkdienst gaande te houden of om op een andere manier bij te dragen aan dit kerkasiel. Zoals dominee Axel Wicke oproept: “Het spreekt voor zich: hoe meer aandacht, publiciteit en ruchtbaarheid voor kerkasiel Bethel, hoe beter. Dus deel dit bericht, praat erover, kom meebidden of help op je eigen manier. Dit is een gigantische taak voor ons als gemeente, wij kunnen alle hulp gebruiken!”

In diaconaal opzicht is daarnaast ook behoefte aan praktische hulp: boodschappen, koken, koffie thee en koek voor het gezin en de aanwezigen. De viering in Bethel vindt de komende tijd 24 uur per dag plaats, dus er is behoefte aan aanwezigheid en praktische ondersteuning.

Wanneer u mee wilt doen aan de viering of andere bijdragen wil leveren, verzoek ik u zich melden bij Stek via het mailadres kerkasiel@stekdenhaag.nl. Daar worden vrijwilligers ingeroosterd en vindt de centrale coördinatie plaats.
Tenslotte vraag ik u allen in de diaconale mededelingen tijdens de komende kerkdienst(en) aandacht te besteden aan deze actie. Alle hulp en gebeden zijn zeer welkom!

Van de website protestantsegemeentedenhaag.nl:

Wil je helpen om de kerkdienst en het kerkasiel te laten doorlopen? Fijn, je kunt op verschillende manieren helpen:

 1. Kom langs
  Je bent dag en nacht welkom in Bethel, Thomas Schwenckestraat 30 in Den Haag. Je hoeft niet gelovig te zijn om de familie te steunen en je valt zeker niet in een zware donderpreek. Vooral nachtuilen en vroege vogels zijn welkom en nodig.
  Om de overlast voor onze buren te beperken, vragen we je met de fiets of het ov te komen of buiten de Thomas Schwenckestraat te parkeren.

 2. Adopteer een dag(deel)
  Ontferm je met je wijkkerk, koor, vriendengroep over een dagdeel en zorg ervoor dat er altijd minstens twee van jullie aanwezig zijn. Dat helpt ons enorm.

 3. Wees voorganger
  Ben je voorganger? Waar en van welke kerk maakt niet uit. Meld je via kerkasiel@stekdenhaag.nl en je krijgt de link naar ons rooster.

 4. Help met boodschappen, koken, koekjes, keelsnoepjes etc.
  Kom langs of mail naar kerkasiel@stekdenhaag.nl en bied je diensten aan.

 5. Help het bericht te verspreiden
  Deel de berichten via twitter (#kerkasielBethel, #kerkasiel, #kinderpardon), Facebook, benader journalisten die je kent, praat erover. Alle beetjes helpen.

We hopen je te zien in Bethel!