Herdenking afschaffing slavernij: toon je solidariteit!

Tot nu toe leefde de herdenking van de afschaffing van de slavernij vooral onder degenen die nazaat waren van de slaven. In Surinaamse en Antilliaanse families werden de verhalen doorgegeven en de voorouders herdacht die geleden hebben onder de slavernij. Op 1 juli wordt in Suriname de afschaffing gevierd onder de naam ‘Keti koti’, ‘verbreek de ketenen’. ‘Manspasi’ wordt 1 juli 1963 ook wel genoemd, ‘emancipatie’.

We wisten wel dat Nederland rijk is geworden door haar handelsverleden, maar de link met de slavernij bleef lang abstract. We worden ons er echter steeds meer van bewust dat de onmenselijke behandeling van de slaven in de koloniën een bouwsteen is geweest voor onze welvaart. Slavernij is niet alleen iets voor mensen uit het Caribisch gebied met Afrikaanse roots, het is – helaas – ook deel van ons verleden. “De stad zoals we die nu kennen is mede zo geworden door kolonialisme en slavernij in het verleden”, staat op de website van de gemeente Rotterdam.

Om die reden is mijn gemeente, Protestants Kralingen, al jaren betrokken bij een kerkdienst op de vrijdag vóór Keti Koti, samen met Surinaamse en Antilliaanse kerken. Dat is dit jaar vrijdag 24 juni om 19.30 uur in de Hoflaankerk. Daarmee tonen we betrokkenheid en erkennen we dat het slavernijverleden niet alleen iets is van nazaten van de slaven.

Dit jaar zal ds Christian Lindner van de Evangelische Broedergemeente de overdenking houden.

Wat zou het mooi zijn als onze betrokkenheid zich dit jaar mede uit in de aanwezigheid van vele ‘witte’ gemeenteleden. Ik hoop dat ook vele andere Rotterdammers aanwezig zullen zijn. Wees zeer welkom!

ds Marianne Bogaard

N.B. Lees ook het persbericht op deze website.