De Abrahamitische religies Christendom, Islam en Jodendom kennen alle drie een messiaanse tijd. Een tijd zonder oorlog, armoede, spanningen, zorgen. Een tijd dat men alleen bezig is met “zijn”, niet terugkijken en niet vooruitkijken. Zo een status is wel degelijk mogelijk voor mensen. Als je zorgen, angsten, haat, woede loslaat en tobben weet te vermijden dan brengt dat dichter bij jouw gevoel. De verbinding met je zelf is makkelijker te maken en de verbinding met anderen komt ook sneller tot stand. Je voelt de richting, de weg, het pad om te volgen en vanuit het gevoel maak je keuzes. Sommigen ervaren dit op bepaalde momenten of gedurende een langere tijd. Daarom is het best reëel om te denken dat zo een tijdperk binnen bereik van alle mensen ligt, waarbij men in het “nu” leeft.

Onze mooie multiculturele stad kent inwoners met vele verschillende levensbeschouwingen.

Niet alleen de stromingen van Christenen, Moslims en Joden, maar ook onder meer Hindoes, Bahai, Boeddhisten en Humanisten. Tijdens ontmoetingen met mensen uit deze gemeenschappen besef ik steeds dat de meesten bezig zijn met een zoektocht naar “zijn”.

En dat is vervolgens niet anders waar vele (andere) niet-gelovigen ook mee bezig zijn.  Een weg ontdekken om in het “nu” (de flow, zijns toestand) te leven. Door meditatie, bezinning, er zijn boeken vol geschreven, of anderszins een spirituele weg zoeken om vrij van zorgen te zijn over de toekomst en niet met spijt naar het verleden omzien.

De smeltkroes Rotterdam; waar verschillen kunnen wegebben als gelovigen en niet gelovigen en andersgelovigen elkaar vinden. Het maakt niet uit of je de Christelijke Bijbel, Islamitische Koran of Joodse Torah als handleiding gebruikt. Of je de Baghuan, Daila Lama, de Boeddhistische leer, de Hindoeleer of het Humanisme omarmt. In mijn visie komen al deze mensen op hetzelfde punt uiteindelijk uit als zij zijn “aangekomen”: voelend in één geheel verbonden door een centrale universele kracht. De een gelooft in Jezus, de ander alleen in de Eeuwige of in een centrale kracht zonder heilig boek of gewoon het geloof dat er meer is dan wij weten. Tijdens de weg naar beter zijn, naar volledig zijn, zijn wij het vaak niet met elkaar eens. Het doet er niet toe welke weg je kiest, maar eenmaal aangekomen op dat eindpunt zijn wij bewust één. Een mooie uitdaging met een hoopvol doel binnen bereik.

Simon Cohen

Voorzitter Coalitie Rotterdammers voor Mekaar

Voorzitter landelijk Overlegorgaan Joden Christenen Moslims