arminius kerkzaal

Op dinsdag 26 november organiseren ForumC en debatcentrum Arminius het nationaal religiedebat ‘God, wij en zij’. Onderwerp van debat is: polarisatie. Sprekers zijn Theoloog des vaderlands Stefan Paas en Denker des vaderlands Daan Roovers. Het debat vindt plaats in de stad waar polarisatie hoog op de politieke agenda staat: Rotterdam.

Of het nu gaat over klimaat, Kerst of een kinderfeest, iedere maatschappelijke discussie lijkt te ontaarden in een harde woordenstrijd tussen voor- en tegenstanders. Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde in zijn nieuwjaarstoespraak polarisatie ontwrichtend voor de samenleving van Rotterdam. Maar niet alleen in Rotterdam zijn er zorgen, op het recente najaarscongres van het Nederlands genootschap van burgemeesters stond maatschappelijke onrust en polarisatie centraal. Het publieke debat staat vooral op scherp rond religie en migratie.

Leve het grijze midden?
Deze zorg om vervreemding en ontwrichting deelt filosofe Daan Roovers. Als het aan haar ligt, krijgt het grijze midden een podium. De gematigde, genuanceerde mening wordt nauwelijks nog gehoord. De druk om kleur te bekennen is groot, wie voelt zich nog vrij om van een dominante mening af te wijken?

Wie graag op het scherpst van de snede debatteert, is theoloog Stefan Paas. Hij krijgt weleens het verwijt te polariseren. Maar is polariseren niet noodzakelijk om onrust in de samenleving te benoemen en naar boven te krijgen via het publieke debat? Zou zonder Denk en Forum voor Democratie de maatschappelijke onvrede tot een (gewelddadige) uitbarsting kunnen leiden?

In debat 

Over deze vragen gaat het religiedebat op dinsdagavond 26 november om 20:00 uur. Tickets zijn €12,50- (met korting €10,-) en te bestellen bij debatcentrum Arminius, Museumpark 3, 3015 CB, nabij metrostation Eendrachtsplein.

Daan Roovers is Denkers des vaderlands en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Stefan Paas is Theoloog des vaderlands en hoogleraar missiologie en interculturele theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen.

Het Nationaal Religiedebat is een samenwerking van ForumC, dagblad Trouw en Arminius. Het heeft als doel om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van polarisatie en hoe we scherpe discussies kunnen aangaan zonder de verbinding met de ander te verliezen.