maandag 23 september
19.30 uur Doopsgezinde kerk Noordmolenwerf 3
filmavond met nabespreking: „Turtles can Fly”
De film speelt zich af in een vluchtelingenkamp in het grensgebied tussen Irak en Turkije, kort voor de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. De belangrijkste rollen in de film worden gespeeld door kinderen zonder acteerervaring. Ondanks hun erbarmelijke leefomstandigheden zijn de kinderen in het kamp vindingrijk genoeg om te overleven. Deze kindermaatschappij heeft zijn eigen hiërarchie. De leider, die de bijnaam Satellite draagt, organiseert gevaarlijke spelletjes zoals het demonteren van landmijnen, met als gevolg dat vooral de jongens lichaamsdelen missen. Henkov, die een voorspellende gave heeft, is een van hen. Hij neemt de zorg op zich voor het mooie meisje Agrin en een klein jongetje, dat misschien wel haar zoontje is. Satellite raakt gefascineerd door de schoonheid van het meisje en probeert onderdeel te worden van dit drietal. Elk van hen is getekend door hun eigen tragedie. Dit is een film die niet alleen de oorlog documenteert, maar ook de minder bekende kant van de oorlog: de levens die zich daarbinnen afspelen, de psychologie, het dagelijks leven en het geestelijk lijden van oorlogskinderen.

dinsdag 24 september
12.15 uur Laurenskerk Alledag Kerk:  ds Harold Schorren – Vredesweek;
m.m.v.  mw Willemijn Roodbergen, organist en mw. Irene Kleiwegt, alt mezzo         

woensdag 25 september
20.00 uur Doopsgezinde kerk Noordmolenwerf 3
Inleiding met gesprek rond het thema „Vrede verbindt over grenzen”
Om aan vrede te bouwen, is het nodig veel grenzen te doorbreken. Sterker nog, mensen kunnen dit alleen als zij zich verenigen door diplomatie, dialoog, gemeenschapsvorming en vele andere manieren. In een verdeelde wereld langs de lijnen van nationale staten, politieke partijen, etnische groepen, religies, is dit geen eenvoudig opdracht.
In de lezing van vanavond zullen, aan de hand van praktische voorbeelden, drie verschillende dimensies uiteengezet worden.
De belofte van het bouwen aan vrede met de daarbij behorende breekbaarheid zullen worden bediscussieerd met het team van „the Amsterdam Center for Religion and Peace & Justice Studies at the Vrije Universiteit Amsterdam: Prof. dr. Fernando Enns, Andrés Pacheco Lozano, Maria León Olarte, Daniel Serrano Bernal.
De inleiding zal in het engels zijn, de aansluitende discussie in het nederlands

donderdag 26 september
20.00 uur Doopsgezinde kerk Noordmolenwerf 3: Het museum voor vrede en Geweldloosheid organiseert workshop „Geweldloos communiceren” olv Irene Smit, coach en mediator.
Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
Geweldloos Communiceren kan een uitkomst bieden in conflictsituaties omdat beide partijen hun grieven kenbaar kunnen maken en aan kunnen geven wat zij nodig hebben. Ze voelen zich letterlijk gehoord.
Door deze methode op het juiste moment in te zetten kan een conflict met een beetje geluk zelfs worden voorkomen.
De workshop begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst i.v.m. het beperkte aantal plaatsen. De tentoonstelling “Vergeven en Verzoenen” is open.
Aanmelden kan op: info@vredesmuseum.nl o.v.v. workshop 26 september.

donderdag 26 september
19.30 – 21.30 Vredestafel. De Vredestafel wordt gehouden in De Nieuwe Branding, Isaac Huberstraat 153 te 3034 CS Rotterdam.
De vredestafels zijn een initiatief van het Platform L&R. Ze bieden een mogelijkheid om de verschillende religieuze opvattingen in de wijk bij elkaar te brengen rond een kwis, hapje en drankje. Daarnaast willen we hiermee een aanzet zijn tot een gesprek over wat we hier en nu samen kunnen doen aan de dingen die spelen in de wijk.

vrijdag 27 september
12.15 uur Laurenskerk: Coventry gebed
Middaggebed voor Vrede en Verzoening

Rotterdam is partner in het wereldwijde netwerk verbonden met de kathedraal van Coventry, de Community of the Cross of Nails. Elke vrijdagmiddag om 12:30 uur vindt in dit kader in de Laurenskerk het middaggebed voor vrede en verzoening plaats, gelijktijdig met 180 plaatsen over de hele wereld waar men weet heeft van oorlogsgeweld maar zich in wil zetten voor verzoening en vrede. De Nederlandse kerken waar dit gebed plaatsvindt, hebben zich verenigd in het Conventryberaad.

vrijdag 27 september
19.30 uur Paradijskerk:
Taizé viering olv pastoor Hans de Rie

zaterdag 28 september
Laurenskerk: Koken met overtuiging olv Platform L&R
Zie hier de flyer