Een onzichtbare groep oudere Rotterdammers komt in steeds grotere problemen. Ze zijn hier al twintig of dertig jaar, zonder verblijfspapieren, en soms nog veel langer. Nu ze oud worden kunnen ze steeds minder goed voor zichzelf zorgen. Op donderdag 14 april spreekt Ernest van der Kwast in de centrale bibliotheek met onderzoekers, raadsleden, hulpverleners en anderen. Toegang is gratis na aanmelding.
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam spraken in opdracht van de Regenboog Groep met meer dan 50 ouderen zonder verblijfspapieren. Ze vroegen hen naar hun levens, overlevingsstrategieën en hun angsten. Ze maken zich grote zorgen, net als veel hulpverleners. Zij zien hoe mensen lichamelijk en psychisch achteruit gaan. Hun netwerk brokkelt af, in het eigen onderhoud voorzien wordt steeds moeilijker, werken gaat vaak niet meer. Voor veel mensen is terugkeer niet mogelijk, maar er is ook geen opvang of hulp.
Van der Kwast gaat in gesprek met Frederiek de Vlaming (Regenboog Groep), Marcia Dos Anjos Ventura Tiago (ervaringsdeskundige), Barbara Wegelin (Van der Woude de Graaf advocaten), Ranfar Kouwijzer (predikant-directeur Pauluskerk), Jordan Dez (onderzoeker, VU) en Nanda Oudejans (rechtsfilosoof, UvA). In stadstafels wordt verder gesproken over oplossingen, met onder andere Nizar el Manouzi (acteur en presentator Klokhuis), Rian Ederveen (stichting LOS), Mieke Megawati Vlasblom (Bij1 Rotterdam) en Imane Elfilali (Volt Rotterdam). Bezoekers van de Pauluskerk brengen hun persoonlijke verhalen, met protestkunst die zij hebben gemaakt in het actie-atelier van de Pauluskerk.
Het stadsgesprek is een samenwerking van de Bibliotheek Rotterdam en de Pauluskerk en vindt plaats in de theaterzaal van de centrale bibliotheek, van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom, toegang is gratis, vooraf aanmelden is verplicht, dit kan via de website van de centrale bibliotheek. Het gesprek is ook live te volgen op het YouTube-kanaal van de Pauluskerk.