Nee, ze is geen verlengstuk van één van de Rotterdamse kerken. En nee, ze gaat ook geen zieltjes proberen te winnen voor het geloof. Anniek Lenselink (44), de nieuwe studentenpastor in Rotterdam, wil vooral in gesprek gaan met studenten. “Bij mij kan je het inleidende geouwehoer overslaan.”

Er is nog niks, dus maak er vooral wat leuks van. Met deze boodschap werd Anniek Lenselink door de verenigde kerken van Rotterdam afgelopen mei de Maasstedelijke studentenwereld ingestuurd. Oké, de aanwijzingen die ze kreeg tijdens het laatste gesprek voor haar aanstelling waren uitgebreider, maar kort samengevat was dit de mededeling. Lenselink: “Alles ligt helemaal open, al het werk dat in het verleden is gedaan, is zo goed als opgedroogd. Het zal hier en daar wat pionieren worden.”

Dat hier en daar lijkt een understatement; vanuit de protestantse kerk heeft al zes jaar geen studentenpastor meer een stap op de campus gezet. Deze jarenlange afwezigheid van collega’s is niet de enige reden dat Lenselink zich de komende tijd regelmatig een ontdekkingsreiziger zal voelen. Ze is ook de eerste pastor zonder directe connectie met een van de kerken in de stad. “Dat maakt de functie ook anders dan vroeger. Ik vertegenwoordig meerdere kerken. Mijn functie wordt echter niet het geloof verkopen; het is mijn taak om de kerk weer zichtbaar te maken in het studentenleven.”