Studentenpastoraat010 biedt pastoraat aan studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ongeacht hun levensbeschouwelijke achtergrond zijn studenten welkom. De kern van het studentenpastoraat is om bij te dragen aan hun persoonlijke vorming, waar het gaat om hun welzijn, zingeving en geloof.

In het studentenpastoraat bedenken we steeds activiteiten die ingaan op de vragen en dilemma’s die spelen voor studenten. De corona-maatregelen hadden zoals op iedereen een grote invloed. Maar voor studenten was het vooral een probleem, omdat ze nog geen vaste kring om zich heen hebben. Ze horen zich juist los te maken van thuis en samen met leeftijdsgenoten uit te zoeken wie ze zijn en waar ze in vertrouwen.

Daarom verloren veel studenten hun motivatie in het voorjaar van 2020. Colleges vielen uit, stages gingen niet door. ‘Valt er wel werk te vinden als ik mijn diploma heb? Waar doe ik het voor?’ vroegen velen zich af. Zeker in de eerste periode was het leven van veel studenten ontregeld.

In reactie daarop ben ik een serie workshops gaan geven over hoe je kunt omgaan met onzekerheid en ontregeling. De studenten konden hun teleurstelling, boosheid en vermoeidheid benoemen en begrijpen. En ze leerden om niet vanuit hun (hoge) verwachtingen naar de huidige situatie te kijken, maar de vraag om te keren: wat vraagt deze situatie nu van mij? Wat moet ik accepteren, wat heb ik te leren? Op dit moment start er elke maand een groepje studenten die in totaal drie keer bij elkaar komen. Een van hen schreef achteraf hoe dat was:

‘Opluchting, de mogelijkheid om gewoon even je hart te luchten. Bij mensen die je niet kent, maar waar het toch zo vertrouwd kan zijn dat er een last van je schouders valt. Zelfs online! Daarnaast is het fijn om over toekomst te praten, hoe gaat het er allemaal uitzien en wat neem ik mee uit dit gesprek? Je kan vrijuit praten, en je wordt gepusht om zelf je eigen proces in gang te zetten (wat heel goed is voor je groei). Het heft in eigen handen nemen, maar met een zetje van Studentenpastoraat010. Ik heb het altijd erg fijn ervaren!’

Hoewel ik mij de start als studentenpastor in Rotterdam anders had voorgesteld is het een bijzondere periode om nu met studenten aan het werk te zijn.

Rob van Waarde | Studentenpastor te Rotterdam.