Foto: ©Jochem Jurgens | 

Er komt op 8 en 9 november a.s. een bijzondere theatervoorstelling naar Rotterdam: De OmZieners. De Omzieners wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Dit is een multicultureel theatercollectief van mensen die in armoede leven en ervaren theatermakers. Een unieke ervaring voor iedereen met een open blik. De voorstelling in Rotterdam wordt georganiseerd in samenwerking met Samen 010 en Mara.

Waar:                   De Brandaris
Adres:                  Coloniastraat 25, 3024 TA Rotterdam
Wanneer:           Donderdag 8 november en vrijdag 9 november
Hoe laat:             19.30 uur ontvangst publiek, 20.00 uur aanvang voorstelling.
Kosten:                Gratis. Vrije gift na afloop
Reserveren:      U kunt zich aanmelden via omzieners@gmail.com

Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan raden wij u aan u aan te melden.

 De voorstelling wordt door heel het land gespeeld en krijgt lovende recensies:

 “Een prachtig stuk waarin op zoek gegaan wordt naar wat mensen ten diepste kan bewegen om niet alleen voor zichzelf te leven, maar ook om te zien naar elkaar. Een eerlijke, kritische, rauwe, ontroerende en humoristische voorstelling. Het taalgebruik is functioneel, uit het leven gegrepen en nergens onnodig hard of kwetsend, maar wel confronterend en tegelijk kwetsbaar en zacht. Kortom een voorstelling voor een breed publiek uit alle lagen van de bevolking. (Gerben Kajim, predikant)

“De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven. Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”. (Inge Nooijen, coördinator sociale wijkteams)

De OmZieners wordt gebracht door theatermakers en ervaringsdeskundigen in armoede. Mensen in armoede maken theater omdat er veel over hen wordt gezegd en geschreven door mensen die niet in armoede leven. Bijvoorbeeld dat armoede je eigen schuld is. Of dat je hoort bij de ‘zwakkeren’. Maar ben je zwak als je in armoede leeft? Of moet je juist heel stevig in je schoenen staan?

De OmZieners is geïnspireerd op de levenservaring van mensen in armoede in Nederland, en op de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt. Want dat is wat armoede doet. Het maakt jou en je gezin kwetsbaar. Op eigenlijk elk levensterrein: arbeidsparticipatie, gezondheid, scholing, huisvesting etc.

Met De OmZieners brengen ervaringsdeskundigen die kwetsbaarheid op een indringende manier en met een gezonde dosis humor voor het voetlicht. Zo maken zij het leven van de mensen invoelbaar en brengen zij een gesprek op gang over de vraag hoe de samenleving een betekenisvolle plaats kan bieden aan mensen in kwetsbare situaties. Dat gesprek willen wij graag voeren. Niet omdat wij pasklare antwoorden hebben. Maar omdat wij vragen willen delen.

Het publiek zag een goed opgebouwd verhaal met passie gespeeld door ervaringsdeskundigen uit de onderkant van de samenleving. Maatschappijkritisch zonder een drammerige politiek correcte ondertoon, maar serieuze kost die op een luchtige en regelmatig komische wijze geserveerd werd.” (Dagblad van het Noorden)