Op donderdag 11 november 2021 spreekt filosoof en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys in debatcentrum Arminius over de vraag ‘Waarom zijn we gelukkig én depressief?’ Deze ‘Aandachtslezing’ wordt georganiseerd in samenwerking met Samen010, Mara en Luistergoud.

Er is iets geks aan de hand. Nederland behoort tot de gelukkigste landen ter wereld. Nooit eerder was de welvaart hoger, rijkdom groter en levenskwaliteit beter. Nederland staat aan de top van de wereld in onderwijs, leefomgeving, gezondheid, veiligheid en welzijn. Toch lijden vier op de tien Nederlanders eens in hun leven aan een psychische stoornis en zijn jaarlijks een miljoen mensen in behandeling voor psychische klachten. We zijn gelukkiger dan ooit, maar ook zieker dan ooit. Hoe kunnen we deze paradox begrijpen? Is de druk om gelukkig te zijn te groot?

De avond start om 20:00 uur. Tickets zijn te koop via www.arminius.nl. De avond verloopt volgens de dan geldende coronamaatregelen.

Uitreiking AandachtsAward
Voorafgaand aan de lezing wordt door Luistergoud de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de Rotterdamse samenleving. De vorige AandachtsAward, een prijs van 5000 euro en een wisselbeker, werd gewonnen door Goud van Noord.

De Aandachtslezing
De lezing met Damiaan Denys is de 9e jaarlijkse ‘Aandachtslezing’, georganiseerd door Luistergoud, Mara en Samen010. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de begrippen maatschappij en aandacht op hun samenhang en betekenis. Onder andere psychiater Dirk de Wachter, prof. dr Anja Machielse en prof. dr. Andries Baart gingen hem voor. Eerdere lezingen zijn na te lezen of te luisteren op www.luistergoud.nl